Zoals alle jaren sluiten we dit blogjaar af met een jaaroverzicht van de boefjes. Stiekem zijn we erg blij, dat het jaar 2020 afgelopen is en dat het nieuwe jaar gaat beginnen. We sloten het jaar dan ook af met een auto, die vanmiddag niet wilde starten en naar de garage moet (altijd fijn....)
Het was natuurlijk het jaar van Corona. Veel activiteiten die niet door konden gaan en boefjes, die thuis onderwijs moesten krijgen naast alle leerlingen in onze eigen groepen. Een taak die ons niet in de koude kleren ging zitten. Het jaar waarin we twee keer een vakantie moesten annuleren, maar waar we met de boefjes toch op een fijne manier op terugkijken, dankzij lieve vrienden.
Ik begin, zoals de andere jaren, met het jaar van onze oudste boef.
Onze tiener werd dit jaar een elfje. Vorig jaar kon ik al vertellen, dat haar toon wat aan het veranderen was. Dit jaar heeft die toon zich verder ontwikkeld in een "jaha" gevolgd door diepe zuchten. Ze groeide ook fysiek. Zo is op schoot zitten haast geen doen meer, maar gelukkig nog wel op de bank tegen me aan liggen. Armen passen nu om elkaars schouders en knuffelen kan en mag nog steeds.
De uitspraken die uit jouw mond komen, zijn vaak hilarisch en het zijn er te veel om op te noemen. Jouw kijk op de wereld is geweldig. Je vroeg ons bijvoorbeeld of Mark Rutte ook ging stoppen met praten, als Corona voorbij is. Je noemt de afstandbediening van de tv nog steeds de afstandsverdieping en zo zijn er nog een heleboel voorbeelden te noemen. Thuiswerken met jou was ook wel een dingetje, want zoals we weten, laat jij je niet opjagen. Je leerde werken via het online programma 'Teams', maar ontdekte al zeer snel de chatfunctie met je vrienden. Veel leuker natuurlijk dan het maken van de opdrachten. De ene dag was het een worsteling om je aan de schoolopdrachten te krijgen en duurde het uren, voordat we wat van het dagprogramma konden afspreken. Op andere dagen had je alles binnen twee uurtjes klaar (hoe dan?). Met je ondeugende koppie en innemende lach weet je iedereen in te palmen. Zo deed je bijvoorbeeld een boekbespreking over een boek, dat je die ochtend bij het verlaten van het huis nog even vlug in je tas stopte. Je had geen woord uit het boek gelezen. Ik kreeg foto's van de juf waarin je plaats op het bureau had genomen en enthousiast over het boek vertelde. Ik kreeg appjes van andere ouders, dat je klasgenoten thuis vertelden dat je een geweldige boekbespreking had gehouden en ik wist niet eens, dat deze gepland stond. Ik vrees dan ook voor jouw middelbare schooltijd.
Waar wij willen dat de tijd stil blijft staan, kan het voor jou allemaal niet vlug genoeg gaan. Geen uitdaging ga je uit de weg en je nam het thuiswerken dan ook zeer serieus. Alles moest precies zo gaan, als in het dagschema stond. Dat terwijl wij hadden verwacht, dt je er je eigen ding van zou maken. Wanneer de juffen zeiden dat iets volgens een bepaalde werkwijze moest, zou en moest het ook op die manier uitgevoerd worden, wat wij er ook over zeiden. Zo kon je al wat woorden lezen en al een aardige slag zwemmen, voordat je naar groep 3 en de zwemles ging. Wanneer we je vroegen of je dit ook al aan de juffen had laten zien, was jouw antwoord telkens weer: 'Daar hebben ze niet om gevraagd'. We hebben wel wat geleerd over jou in deze periode. We weten nu waarom je thuis de grenzen op zoekt en laten we zeggen, soms erg aanwezig bent. Op school ben je zowat het braafste meisje uit de klas, dat moet thuis natuurlijk ontladen worden. Naarmate je ouder wordt, verschuiven jouw grenzen ook en neigen ze de laatste tijd ook naar brutaliteit. Jij geeft niet op en wil de strijd winnen, ook in discussies. Een mooie eigenschap, maar zullen we die een beetje tussen school en thuis gaan spreiden het komende jaar?
Vol verwachtingen begon je aan groep 3. Eindelijk hoorde je er ook bij en ging je lezen en schrijven. Ontdaan kwam je dan ook de eerste schooldag van het jaar thuis. Je had maar één letter geleerd en die kende je dus al. Zo kwam je ook gedesillusioneerd van de zwemles. De hele zomervakantie liet je zien dat je al onder water kon zwemmen, op je rug onder water, duiken, noem maar op. Nu moest je in een babybad beginnen. Je mocht niet eens van de duikplank. Wat moest ik bij de tweede zwemles stiekem lachen, toen je je bij een ander groepje aansloot, maar betrapt werd door een zwemjuf en terug naar je eigen groepje werd gewezen. Ik geef toe, het was het proberen waard. Nu is het hele zwemlesgebeuren wel een toestand door steeds een lockdown, als je er weer letterlijk en figuurlijk lekker in ligt. Ik denk dat je je zwemdiploma op deze manier tegelijk met je middelbare schooldiploma gaat behalen.