woensdag 2 augustus 2017

Gilleleje deel 2

De afgelopen dagen hebben we het eiland Seeland onveilig gemaakt. We begonnen met het verkennen van het plaatsje van ons vakantiepark: Gilleleje. Het is een prachtig havenplaatsje met schitterende huisjes. Tijdens onze wandelingtocht door de haven stuitten we op een "krabbetjes race". Misschien ken je nog de marmotten (of waren het cavia's) van vroeger. In Denemarken spelen ze dit met krabben. De boeven gingen helemaal los.
Natuurlijk wilden ze op het strand ook zelf krabben gaan vangen. Dat bleek nog een stuk ingewikkelder dan ze dachten. We liepen ook nog het Gilbjergstien-pad. Deze wandeltocht liep langs een momument voor de filosoof Kierkegaard en een paar prachtige stenen. We eindigden bij ons eigen vakantiehuisje. Manlief ging rennend de auto oppikken, terwijl ik met de boeven naar het strand ging.

Het is inmiddels een traditie om met het oudste boefje samen een avond naar de zonsondergang te gaan kijken. Die traditie wilden we natuurlijk overeind houden, dus bracht manlief de kleintjes naar bed, zodat wij samen konden genieten van de prachtige kleuren van de ondergaande zon. Wat kan ze dan toch heerlijk kletsen en wat voelt ze zich dan groot.

De volgende dag bezochten we de hoofdstad van Denemarken: Kopenhagen. We parkeerden de auto bij een klein stationnetje en we reisden met de trein verder. Eenmaal in het centrum van de stad wandelden we een flinke ronde. We begonnen bij het beeldje van de kleine zeemeermin. Ons kleine filosoofje snapte wel waarom ze niet in het water zwom: daar ligt veel te veel vies zeewier.
Na de Gefionfontein vervolgden we onze weg naar het Amalienborg Slot. We waren inmiddels te laat voor de wisseling van de wacht, maar even lekker lunchen ging daar prima. Een van de belangrijkste onderdelen was het beklimmen van de ronde toren: Rundetarn. Het bleek een leuke wandeling naar boven te zijn, waar de boefjes steeds heerlijk vooruit konden rennen en in de nisjes konden verstoppen. Echt shoppen zit er natuurlijk niet echt in met manlief en drie kinderen, maar ik bezocht nog wel een paar aardige typisch Deense winkeltjes. De Legowinkel maakte veel indruk op onze zoon. Gelukkig was deze gesloten, want anders hadden we hem zeker niet meer mee naar huis gekregen. Dat belooft nog wat voor Legoland.

Na de vermoeiende dag in Kopenhagen deden we het vandaag lekker rustig aan. We reden naar een geweldig kasteel: Kronborg Slot. Dit wordt ook wel het Hamlet-kasteel genoemd. Tijdens ons bezoek werd dit toneelstuk op alle mogelijk manieren nagespeeld. Ons kleinste boefje was erg bang voor de koning. Hij lachte vriendelijk en zei nog dat hij haar niet op zou eten, omdat hij al geluncht had. Daar schrok haar grote zus toch ook wel even van. De boeven vermaakten zich verder prima met de stokpaardjes en andere kasteelspellen. In een klein openluchttheatertje werd een ander werk van Shakespeare opgevoerd: Othello. Twee poppenspelers brachten zonder tekst het hele verhaal in beeld. Onze boeven maakten er allemaal hun eigen verhaal van.Na alle kasteelavonturen namen manlief en oudste boef een duik in zee, terwijl ik met de kleintjes zandkastelen bouwde. Morgen laten we dit park en dit eiland achter ons en gaan we naar de volgende bestemming: Bogense op het eiland Funen. We hebben er zin in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten