zondag 25 september 2016

Een verrassing voor oma

Ruim een week geleden werd oma 80 jaar. Ze had al een tijdje geroepen, dat ze de organisatie van een feest veel te zwaar vond worden. Manlief en zijn zus besloten hun moeder eens goed te verrassen en ze kregen van haar vrij spel om er iets leuks van te maken. Vandaag was dan eindelijk de bijzondere feestdag.
Vroeg in de ochtend namen we opa en oma mee naar het landelijk gelegen Boerdonk, waar we een boerenmeerkamp gingen spelen bij speelboerderij Leekzicht. De teamindeling was simpel, maar doeltreffend: de jongens tegen de meisjes. Bij de jongens was opa de teamcaptain, bij de meisjes voerde oma het team aan. Ze kregen dan ook allebei een prachtige schort aan. Het eerste onderdeel was de klompenrace. In teams van vijf moest een parcours worden afgelegd met aan elkaar gebonden klompen. De mannen lieten hier meteen zien, dat ze het vooral van teamwork en souplesse moesten hebben. Ze wonnen dit onderdeel dan ook met groot gemak.



Het tweede onderdeel was het gaffeldarten. Met hooivorken moesten we op een enorm dartbord van hooibalen gooien. De jongens gooiden best een paar gaffels raak (manlief bakte er overigens niks van). Toen ik aan de beurt was, bleek ik over een bijzonder talent te beschikken. Ik gooide twee keer perfect in de roos. Deze honderd punten hielpen de meisjes aan een eerste overwinning.



Het pieperschieten was ook een mooi onderdeel. Met een katapult moest je aardappels door gaten van een bord schieten. Heel vaak werd het gewoon puree, maar zo af en toe verdween er een pieper door de piepkleine gaten. Vooral onze boefjes genoten van dit onderdeel. Oudste boef wist later (toen ze even had kunnen oefenen) zelfs enkele keren raak te schieten.



De kruiwagenrace werd ook een groot succes. Er moest iemand in de kruiwagen zitten, terwijl de bestuurder geblinddoekt een parcours ging afleggen. Bij de meiden ging ons oudste boefje in de kruiwagen zitten. De mannen hadden een zwaardere klus. Zij hadden opa en onze boevenkerel samen in een kruiwagen. Dit werd natuurlijk een eenvoudige overwinning voor de dames. Ook bij het zaklopen trokken de dames aan het langste eind. Elk team had vier personen in de zak. Waar de jongens veelbelovend van start gingen, bleven de meisjes even steken. Na een paar slimme wissels kregen zij het ritme te pakken en wisten ze de jongens het nakijken te geven.



Het onderdeel speenvangen ging ons allemaal best goed af. Er vielen telkens stokjes met speentjes naar beneden, die in tweetallen gevangen moesten worden. Daarna volgden nog de wandelende A en het touwtrekken. Wat een spannende wedstrijd was het, maar uiteindelijk wonnen het team van oma met een puntje verschil. Maar dat was nog niet alles.



Terwijl wij ons op de spellen concentreerden, lieten de kleinste boefjes het soms afweten en speelden op de tractors of in het gras.



De afgelopen weken hadden we steeds tegen oma gezegd, dat we iets spannends zouden gaan doen. Het zou bungeejumpen of parachutespringen worden. Of iets wat daarop leek. Oma riep steeds, dat ze alles mee zou gaan doen. Tot op zekere hoogte hield ze natuurlijk vandaag ook woord, want de spellen speelde ze goed mee. Er stond echter ook een paal met een hoogte van 15 meter, de zogeheten Powerfan. Daar kon je in klimmen en van het platformpje naar beneden springen in een vrije val. Net voor de grond word je keurig afgeremd. Eerst ging ons nichtje, daarna de stoere vrienden van de nichtjes, ome Willie sprong ook naar beneden en zelfs manlief waagde de sprong in de diepte. Onze boeven keken vol bewondering naar deze gewaagde actie van hun vader. Ze waren wel weer erg blij, toen papa ongedeerd met beide (trillende) benen op de grond stond.




Na deze avonturen werd het tijd voor een feestje. Oma wist tot vanochtend nog van niks. Toen had onze boevenzoon zich enigszins versproken. Hij had oma verteld, dat voor haar feestje het hele huis vol stoelen was gezet. Die stoelen waren allemaal bezet toen we weer thuis kwamen. Mijn zusje was zo lief geweest om alle visite binnen te laten en van koffie en gebak te voorzien. Zingend werd oma welkom geheten.


Toen even later zelfs een frietkraam arriveerde, kon het feest niet meer stuk.



Met als klap op de vuurpijl nog een optreden van de oudste boef. Ze zong van Kinderen voor Kinderen het lied "Voor altijd jong". Het bijbehorende dansje was ze vergeten, maar ze zong zo goed ze kon voor oma. Nog zo'n mooie verrassing voor oma.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten