woensdag 30 december 2020

Kerstmis in lockdown

Voordat het nieuwe jaar van start gaat, wil ik nog twee verhalen hier posten. Dit eerste verhaal gaat over de kerstdagen, die zoals vele feestdagen dit jaar anders dan anders verliepen. 
De kinderen keken uit naar een kerstviering en kerstdiner op school, maar helaas gingen de deuren van de school plotseling dicht en gingen alle kerstactiviteiten niet meer door. Het vriendinnetje van kleine Pluis besloot om toch een klein kerstdiner te houden en zo mocht Pluis in haar kerstoutfit komen dineren bij haar vriendin.


Ondertussen werkten we tot de vakantie aan programma's en schema's voor het thuisonderwijs na de vakantie. Wat kijken we daar weer enorm naar uit (niet dus...).
Er zat niets anders op, dan het thuis met de boefjes gezellig te maken. De kerstboom werd op tijd in huis gehaald. Ieder jaar is dit een taak van ons boevenvriendje met zijn vader en opa. Trots kwamen ze met een dikke boom thuis.


Naast het uitzoeken van de boom volgde er de traditie van de nieuwe jaarlijkse kerstballen. De boefjes hebben inmiddels al een aardige collectie bij elkaar gesprokkeld. Het is dan ook ieder jaar een feestje, als de dozen weer tevoorschijn komen. Ook dit jaar ging dit niet zonder slag of stoot. Vorig jaar sneuvelde een  kerstbal in de vorm van een robot van zoonlief. Via lieve mensen hier op social media kregen we exact dezelfde toegestuurd, zo lief. De collectie van zoonlief was zo weer compleet. Ik zei al, dat het niet zonder slag of stoot ging.... Zoonlief wilde zijn kerstbal van Pinokkio ophangen en ja, daar ging hij tegen de vloer. Gelukkig bleven zijn gezicht en romp intact. Helaas moest een klein stukje van zijn voet het ontgelden. Ach, dit is weer een herinnering waar we volgend jaar bij het openen van de doos aan terugdenken. Dit waren de 'kerstballen', die dit jaar werden uitgezocht:
Als eerste een in memoriam voor alle vissen, die het afgelopen jaar gestorven zijn en dat zijn er inmiddels wel een aantal (Suze, Jip, Fien, Mario, Luigi, Toos, Tygo en Tiger). We hopen dat Jannie en Robèrt het nog een tijd vol zullen houden.


Het volgende ornament doet ons denken aan onze zomervakantie, toen we voor het eerst met z'n allen in de tent sliepen. Proefdraaien in de tuin en daarna samen met onze lieve vrienden.


Onze oudste boef is de laatste tijd veel in de keuken te vinden. Zo weet ze ons op maandagen regelmatig te verrassen met het avondeten. De eerste dag van de week is hier namelijk meteen een hele drukke. Manlief en ik zijn aan het werk op school en we zijn hierdoor wel eens laat thuis. De zwemles en de voetbaltraining beginnen echter al om 18.00 uur en is het vaak een race tegen de klok. Wat is het dan fijn, dat het eten al klaar staat en we na thuiskomst meteen kunnen aanschuiven. Niet alleen zorgt ze regelmatig voor het avondeten, ook staat de oven bijna wekelijks aan met allerlei baksels. Taarten, cupcakes, koekjes, en nog veel meer aan lekkers. Dit kerstornament was dan wel aan haar besteed.


Tsja en wat deden we dan allemaal met de kerstdagen? Er werden wat wandelingen gemaakt.We bekeken enkele kerstfilms en snoepten van allerlei lekkers. Ik vind het nog steeds een beetje lastig om wat rust te vinden in deze bizarre tijd. Na een bezoek aan het ziekenhuis en de voelbare onrust en verdriet daar, blijft het lastig om dit alles even helemaal los te laten. Zo jammer, dat alle geplande uitstapjes, zoals een bezoek aan het Spoorwegmuseum ook niet door konden gaan. Thuis blijft alles toch doorgaan.We proberen er thuis zoveel mogelijk van te maken. We zijn nog bezig met een puzzel van 1000 stukjes, we bouwden torens van Kapla, Lego, tekenden, knutselden en begonnen aan een grote opruiming (en vergaten, dat de kringloop natuurlijk ook gesloten is).
Ik had weer eens tijd om wat te experimenteren met de camera.

En ik maakte nog net op tijd voor de kerstdagen de os af voor mijn stalletje. Ik had eigenlijk het plan om hier een herder aan toe te voegen, maar dat is helaas niet meer gelukt. Ach, ook Maria en Josef zullen dit jaar wat soberder met de kraamvisite om moeten gaan.De boefjes wilden met de kerstdagen graag gourmetten, dus dit deden we op Eerste Kerstdag met zijn vijfjes. Om deze dag nog wat extra speciaal te maken, besloten we met z'n vijven in de woonkamer te logeren bij de kerstboom. De boefjes genoten hier enorm van. Eerst keken we de film 'Home Alone' en om 23.00 uur was het toch echt tijd om te gaan slapen (al deden manlief en ik zowat geen oog dicht op de luchtbedden). Tweede Kerstdag deden we een koffie/thee/ranja bij opa en oma en konden we van de overblijfselen van de gourmet nog een avond eten.
Het voelde zo raar om deze keer niet een Kerstdag met alle lieve neven, nichten, ooms en tantes te vieren, zoals we dat ieder jaar doen. Ik weet, dat ze dit verhaal allemaal lezen. Wat hebben we jullie enorm gemist. Ik stel voor, dat we het volgend jaar extra grootst en gezellig gaan vieren samen!! 
Morgen kom ik nog een keer terug met de traditionele terugblik op het afgelopen jaar.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten