woensdag 2 december 2015

Pietenfeest

Ze heeft er even op moeten wachten, maar vandaag was het dan eindelijk zo ver. Onze oudste boef vierde met haar vriendinnetjes haar kinderfeestje. Met nog drie nachten op de teller voordat het pakjesavond is, hielden we een pietenfeest.
Na schooltijd zat ons meisje met één van haar vriendinnen een uur te wachten op de andere vriendinnen. Ondertussen gaf het mij de gelegenheid om de tafel feestelijk te dekken en ons kleinste boefje uit bed te halen. Zij wilde het feestje duidelijk niet missen.

 
Toen de zes meisjes allemaal waren gearriveerd, begonnen we met het toezingen van de jarige en het verstoppen van de cadeautjes. De eerste punten hadden ze snel verdient, want deze verdwijntruc ging de dames goed af. Hierna volgde de ranja met een pietencakeje.
 
 
Na twee regenachtige dagen durfden we al niet meer te hopen, dat we naar buiten zouden kunnen. Gelukkig bleef het vanmiddag droog en konden we de pietenspelletjes toch buiten doen. Zo deden we een zakkenrace, gleden we met pakjes door de schoorsteen en moesten we de pakjes ook nog in de schoorsteen gooien. Met het paard het dak op vonden we net iets te ruig.
 


De kinderen bedachten zelf ook een spel, want het grindpad moest uitgeplozen worden voor de mooiste hunnenbedsteen. Voor degenen die het Sinterklaasjournaal niet volgen, even een korte uitleg: deze stenen bezitten magische kracht, waarmee Sinterklaas en de Pieten 's nachts de huizen binnen kunnen en niet meer via de schoorsteen naar binnen hoeven te komen. De meisjes vonden er een heleboel.
 
 
Vervolgens gingen we naar binnen om de volgende test te doen: pepernoten bakken. Het hele aanrechtblad werd bestrooid met poedersuiker, waar je met je vinger in kon tekenen en schrijven. Toen het deeg op tafel kwam, werden de eerste pepernoten gerold. Al snel bedachten de meiden wat ze nog meer van dit bruine deeg konden draaien ..... drolletjes natuurlijk.
 

 
Terwijl de pepernoten en de drolletjes de oven in gingen, werd er aan tafel druk geknutseld aan de eigen pietenmutsen. Ondertussen kwamen mijn schminkspullen weer eens uit de kast en werden de meiden als pieten geschminkt.

 
Tot slot werd iedereen getrakteerd op pannenkoeken. Deze pannenkoeken werden niet alleen met stroop of poedersuiker bekleed. Sommige pannenkoeken zagen er uit als Sinterklaas, Amerigo of zwarte Piet.
 
 
Terwijl ik de meisjes moe en voldaan naar huis bracht, zag ons kleinste boefje haar kans om alle restjes poedersuiker, stroop en slagroom op te snoepen. Was het voor haar toch ook nog even echt feest.
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten