vrijdag 12 februari 2016

Jheronimus Bosch

Het jaar 2016 is het jaar van Jheronimus Bosch. 500 jaar geleden overleed de beroemde schilder. Vandaag vond de opening van de tentoonstelling plaats in Den Bosch en omdat onze koning deze tentoonstelling kwam openen, gingen we er met de boefjes naartoe. Voor dochterlief hoefde het in eerste instantie niet. Ze had de afgelopen dagen al genoeg prinsen en koningen gezien. Nu wilden wij de koning niet direct met Prins Carnaval vergelijken, zoals zij deed. Ooit had onze koning wel de bijnaam 'Prins Pils', maar dit imago heeft hij echt al ver achter zich gelaten. Ze vond het maar verwarrend. Zo vroeg ze ons of we ook naar deze koning confetti mochten gooien. We besloten haar te vertellen, dat dit niet de bedoeling was, want we wisten niet of Koning Willem-Alexander dit zou kunnen waarderen.


We begonnen op de Parade. Op het plein waren verschillende figuren uit de schilderijen van Bosch. Dochterlief kon hier klimmen en verschillende figuren bewonderen.
We konden alvast kijken naar de repetities van rapper Ali B, Voice-zanger Brace en de plaatselijke harmonie, die het lied 'Het land van Maas en Waal' oefenden.


De koning ging de Sint-Janskathedraal in en de boefjes vonden het wel welletjes. Het kleinste boefje was inmiddels in slaap gevallen en zoonlief verschool zich in zijn buggy. Onze oudste boef had het koud en wilde naar huis. Aangezien het drie rijen dik langs de kant stond, besloten we de wandeling van de koning van de kathedraal naar het museum thuis voor de buis te bekijken met warme chocolademelk met marshmallows. Dochterlief kreeg nog een kartonnen trechter en ze wilde nog wel even poseren voor één van de vele aanwezige fotografen. 


Dit jaar zal de schilder vast nog vaker voorbij komen bij de boefjes. In de maand maart staat Bosch centraal bij verschillende activiteiten op de school van manlief en in april voert dochterlief in het theater aan de Parade haar balletvoorstelling op, die in het teken staat van deze schilder. Wij willen zeker nog naar deze unieke tentoonstelling gaan kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten