donderdag 30 april 2020

Feestdagen, maar dan anders

De afgelopen maand vierden we Pasen en Koningsdag op een andere manier dan we gewend zijn. Vanwege het Coronavirus konden we voor het eerst in lange tijd geen Pasen vieren met de hele familie. De boefjes vonden dit wel erg gek en wilden toch wat doen. De teken- en handvaardigheidslessen in het thuisonderwijs kregen hierdoor een andere invulling. De boefjes werkten samen aan een spandoek voor Pasen en versierden tassen gevuld met leuke en lekkere dingen  voor de neefjes en nichtjes.


Op Eerste Paasdag waren we vroeg uit de veren. De kleine boefjes besloten zich te verkleden als Paashaas en kuiken. De oudste boef deed hier niet meer aan mee, want dat is echt onwijs voor schut. Gewapend met het spandoek en de gevulde tasjes bezochten we de familie op afstand en deden we aan raamvisites. Wat was het geweldig om alle verraste snoeten te zien. We hadden er een goed gevulde dag aan. Toen mijn zusje en neefje voor de boefjes nog wat chocolade-eieren uit het raam gooiden, die ze moesten vangen, was het natuurlijk één groot feest.

Tweede Paasdag brachten we (hoe anders) thuis door. We genoten van een uitgebreide brunch en zochten paaseieren in de tuin. Het was een leuk weekend, maar we hopen volgend jaar gewoon weer met z'n allen het paasfeest te kunnen vieren.

Ook Koningsdag kreeg dit jaar een andere invulling. Omdat we midden in het centrum van het dorp wonen, horen we altijd al vroeg de geluiden en muziek van de vrijmarkt. Nu hoorden we vooral de vogels en de geluiden van de boefjes. We besloten dit jaar oud-Hollandse spelletjes te spelen in de tuin. 
We begonnen de dag met zoeken naar Koning Willem-Alexander en koningin Maxima in het prentenboek 'Waar is Willem?' Vooral kleine Pluis genoot hier enorm van. De naam van de prinsessen kon ze niet allemaal onthouden. Zo werd Ariane steeds Maria genoemd. In de middag begonnen de alternatieve Koningsspelen. We begonnen met een kruiwagenrace, daarna volgden de eierrace, koekhappen, ezeltje prik, spijkerpoepen en nog veel meer.De boefjes werden op veilige afstand aangemoedigd door opa en oma, die zichtbaar van de spelen genoten. Er was wel een klein boefje, die het lastig vond, dat er een tegenstander soms met de punten vandoor ging.We sloten Koningsdag af met een bezoekje aan de zelfgemaakte grabbelkraam van mijn zwager en neefje. De boefjes kregen ieder 20 cent om in het geldkistje te doen en vervolgens in de kraam te grabbelen. Zo zijn we toch nog wat Koningsdagprul rijker.
We zouden geen Koningsdag hebben zonder een oranjetompouce van de echte bakker uit ons dorp. Voor degene die geen tompouce lustte, hadden we een heerlijk alternatief.... een oranjedonut. Wat was dat smullen. De kaart van 'Kunstboer' vond ik hier wel passen. Koning Willem-Alexander, die nog even een hart onder de riem steekt met de tekst: 'Blijf sterk'.


Nu was dit niet alles wat we in de maand april deden. We doen daarom eens gek en posten morgen nog een blog met de andere activiteiten van afgelopen maand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten