woensdag 4 januari 2023

Jaaroverzicht 2022

Na lang twijfelen heb ik toch maar besloten om hier een jaaroverzicht te plaatsen. Naast een hele verdrietige periode kende het jaar immers ook mooie momenten, waar de boefjes later vast met plezier op zullen terugkijken. Traditiegetrouw start ik eerst het jaar van ieder boefje afzonderlijk.


Het jaar van onze oudste boef was er één met afsluiten en een nieuwe start. Na een paar gezellige dagen op het schoolkamp van groep 8 en een prachtige rol in de eindmusical, waar je de sterren van de hemel zong, begon na de zomervakantie het grote avontuur op de middelbare school. We hebben je in de tweede helft van het schooljaar in groep acht al wat zien veranderen. Na de zomervakantie ging het ineens erg snel. Ons meisje veranderde in een jonge dame. De puberteit deed haar intrede. We spreken elkaar nu aan op ooghoogte en je hangt regelmatig om mijn schouders om te meten of je me voorbij bent gegroeid. Je slaapkamer is in een waar slagveld ontaard. De vloer ligt bezaaid met kleding en overal vind ik serviesgoed terug, vanwege een hongerklap na schooltijd en tijdens het maken van haar huiswerk. Wimpers zijn door een klein zwart laagje mascara wat langer geworden en we zijn in de vakantie weer een dagje naar de stad gegaan om nieuwe broeken te kopen. Na twee maanden waren deze alweer te kort geworden. De middelbare school voelde als een warm bad. Direct werden er lieve, nieuwe vriendinnen gevonden en ook met de mentor had je een fijne klik. Iedere dag ga je met veel plezier naar school. Je zet je in voor verschillende buitenschoolse activiteiten, zoals kabouter zijn bij de jeugdvereniging tijdens de herfstwandeling, meedoen aan een spinningmarathon voor het goede doel, Pietje spelen voor de kinderen van de collega's van je vader en nog veel meer. Tot nu toe vind je het meestal fijn dat je vader op dezelfde middelbare school rondloopt. Toch handig, als het heel hard regent en hij je schooltas of geknutselde opdrachten met de auto kan meenemen. Je trekt dan ook meer naar je vader toe, wat begrijpelijk is. Hij kent immers iedereen die in jouw wereld rondloopt.
Twee weken geleden had je nog een pittige dag. Fase twee voor je beugel ging beginnen. Ruim anderhalf uur lag je daar verdoofd in de stoel met een oogkap op, zodat je niet te veel mee zou krijgen. Het was erg akelig, maar zoals altijd, hield jij je kranig. De bodverankering zit erin en de komende periode zal er maandelijks weer wat aangedraaid worden, in de hoop dat fase drie minder lang op zich zal laten wachten.
Wat zijn we enorm trots op je!!! Je doet het echt fantastisch. We genieten iedere dag van jouw verhalen en ongezouten mening over alles wat je tegenkomt. We weten dat je mening over ons de komende tijd vast regelmatig zal veranderen van de lieve, behulpzame ouders, naar de vreselijke ouders waar je je voor schaamt en niet mee geassocieerd wil worden. Geeft allemaal niets, ook dan houden we van je ;)


Ons boevenvriendje had een rustiger jaar. Het afgelopen jaar werd je een tiener, al wil je niets horen over deze nieuwe titel. Samen met je voetbalmaatjes won je een beker in een toernooi. Wat een feestje was dat. Je beleefde het ene na het andere voetbalhoogtepunt. Je vond het een enorme eer toen je werd gevraagd om keeper te worden van het selectieteam. Je glunderde van trots, maar besloot toch om (nog) niet op dit aanbod in te gaan. Het zou betekenen dat je alleen nog maar de ballen zou moeten tegenhouden en je genoot er ook nog zo van om als spits er zelf een paar in te knallen. Samen met je vader bezocht je het museum van PSV en je kreeg een rondleiding in het stadion. Enkele maanden later ging je samen met opa en je vader naar een wedstrijd van jullie club kijken. Een moment waar jullie alledrie enorm van genoten hebben. De zondagmiddagen samen met opa en oma voetbal kijken zijn heilig voor je. Heerlijk onderuit gezakt in de luie stoelen en hard juichen door de kamer of mopperen op de tegenstanders en de scheidsrechters. Voetbal is je lust en je leven. Je bent buiten altijd met de bal in de weer en als het slecht weer is, speel je je favoriete spelletjes Fifa op de spelcomputer. We kunnen al je andere speelgoed inmiddels wel wegdoen, daar wordt niet meer naar omgekeken. 
Je grapjes worden harder, stoerder en zijn behoorlijk ad rem. Je geniet dan ook van verschillende cabaretiers en hun kijk op het hedendaagse nieuws. 
Het afgelopen jaar gingen we ook met jou naar 'Marleen' (begeleidster van je grote zus voor haar dyslexie). Er werd door school en door ons getwijfeld of je niet de mildere variant van je zus zou hebben. Gelukkig bleek dit niet het geval. We kwamen wel andere dingen over je te weten. Wat een mooie spiegel is het trouwens. Ik herkende toch wel meer van mezelf dan ik had gedacht, haha.
Het afgelopen jaar ging je voor de eerste keer naar de disco. Samen met je beste vriend en klasgenootjes had je veel plezier, al vond je de muziek wel hard staan. Je had vooral veel gekletst met iedereen en waagde je aan één dansje: 'De Macarena'. 
We zijn heel benieuwd wat het nieuwe jaar je allemaal gaat brengen. Je gaat het vast met veel humor doen en altijd met een lach op je gezicht. Geniet maar weer lekker van al je nieuwe avonturen!


Tot slot kleine Pluis, al is ze met 8 jaar geen klein pluisje meer te noemen. Als een speer behaalde je het afgelopen jaar je zwemdiploma's. We waren erg blij dat ook zwemdiploma-C voor de zomervakantie in de pocket was. Je wist al snel welke andere sport je graag wilde beoefenen. Het werd voetbal, zoals je grote broer. Je tanden begonnen te wiebelen en vielen eruit. Inmiddels zijn enkele plekken alweer opgevuld met stukken 'grote mensentanden'. We merkten dat je het afgelopen jaar ook wat meer de grenzen ging opzoeken. Je toontje werd brutaler en er kwamen wat streken, zoals stiekem met een vriendinnetje snoepjes kopen. Je bent dan ook een typisch derde kind. Wanneer je ergens binnenkomt kan niemand om je heen. Je stuitert aardig rond (volgens je grote zus gaat het vooral om aandacht, haha). Jou is dan ook niets te gek, als ik weer eens met mijn camera wat wil uitproberen. Gekscherend zeggen we samen weleens, dat je mijn fotomodel bent. Het zijn vooral de maffe foto's waar jij met plezier aan meewerkt. Wanneer ik om een andere geposeerde foto vraag, krijg ik een schele blik en de meest rare poses. Toch hebben we veel lol hierom en het is iedere keer een feestje. Je kan er dan ook niet tegen, wanneer er een sombere, verdrietige sfeer hangt of er stiltes vallen. Je wilt graag iedereen aan het lachen maken. Je deed dit ook bij opa tijdens zijn ziektebed. Samen werd er bij het afscheid van elkaar gelachen en geknipoogd. Emoties zijn bij jou lekker uitbundig: stuiterend vrolijk, intens huilen bij verdriet, stampvoetend en schreeuwend boos, trillend bang zijn en alleen maar bij ons willen zijn. Grappig dat we inmiddels iedere emotie bij jou in een paar seconden weer kunnen omdraaien. 
En dan die tafelsommen op school... Ze willen tot je frustratie maar niet in je hoofd blijven zitten. Met veel oefenen gaat het vast goed komen dit jaar. Daar gaan we voor. We zijn trots dat je overal doorzet, nooit opgeeft en zo'n heerlijk meisje bent!

We hadden het afgelopen jaar heel veel mooie uitstapjes en vakanties, die ik helaas hier allemaal niet meer gedeeld heb. Misschien moet onze reis in Denemarken een vervolg krijgen. Alleen het eerste verhaal, de tussenstop, heb ik gepost. De reis zelf had veel toffe herinneringen. Zeker nu er verschillende vragen van vrienden en collega's komen over het prachtige land en wat er met kinderen allemaal te doen is. Naast de reis naar Denemarken gingen we met mijn familie een weekend naar Emmen. Wat een gezellige tijd was dat. Een hele club bij elkaar en saai is het nooit, haha. De ouders van manlief waren in 2022 alweer 60 jaar getrouwd. Er kwam een feest met vrienden en familie. Samen met opa en oma, tante en oom, neefjes en nichtjes gingen we op vakantie naar Texel. De boefjes willen dit komend jaar nog een keer overdoen naar een ander Waddeneiland, want ook 61 jaar getrouwd zijn, vinden ze een prestatie. In de herfstvakantie gingen we nog een paar dagen naar Deventer. Deze kerstvakantie zat er niet veel in. In de eerste week wisselden de zieken elkaar af. 

Helaas was daar ook de verdrietige periode bij het verliezen van mijn vader. De eerste tijd werd ik enorm geleefd met de zorg om hem en daarna alles wat kwam kijken bij en na zijn overlijden.                                                                                                                     

Ik ben mijn zusjes zeer dankbaar dat we deze tijd samen door zijn gekomen! Het rouwen is een proces dat gepaard gaat met vele ups en downs. Het heeft tijd nodig om alles wat we hebben meegemaakt en het gemis een plek te kunnen geven. Gelukkig zijn daar altijd onze drie lieve boefjes en mijn grote steun en toeverlaat, manlief. Zij weten door het grijze wolkje heen mij steeds weer de regenboog te laten zien.


We hopen dat 2023 een geweldig jaar gaat worden. We kijken uit naar volgende maand, waarin de familie weer een beetje groter zal worden en welke steden en landen we weer zullen bezoeken.
Het kan naar mijn idee nu nog, dus wens ik vanaf deze plek iedereen een geweldig mooi en gezond 2023!!


              


Geen opmerkingen:

Een reactie posten