zondag 28 juli 2019

Myrkdalen

Na ons verblijf in Hemsedal vertrokken we al vroeg naar ons tweede vakantiehuisje. Alleen al de route er naartoe was een feestje. Onze eerste tussenstop was ongeveer na een uurtje bij het plaatsje Borgund. We waren niet de enige die hier een kijkje gingen nemen bij een van de best bewaarde staafkerken van Noorwegen. Eerst keken we even bij de kleine tentoonstelling, waar we de hele geschiedenis van het kerkje voorbij zagen komen. De boefjes hadden vooral oog voor de schapenvachtjes, die er lagen.
Eenmaal terug in de auto reden we door de langste tunnel van Europa, de Laerdaltunnel. Bij het bekende plaatsje Flam hebben we even geluncht. Ook hier waren we niet alleen. Busladingen vol toeristen werden bij het wereldberoemde treintje gedropt. Daar hebben we ons maar niet aan gewaagd. Na de lunch reden we snel verder naar ons vakantiehuisje.Ook dit huisje was weer prachtig. Het uitzicht was iets minder adembenemend dan in het vorige, maar nog altijd prima. De wasmachine maakte voor ons al veel goed. Nu konden er een heleboel kleren worden gewassen en opnieuw aangetrokken.
De eerste dag maakten we een korte wandeling om het park verder te verkennen, maar toen het wat harder begon te regenen, besloten we snel om te draaien. De volgende dag stond er immers weer een stevige autorit op het programma. We wilden naar het plaatsje Bergen en daarvoor moesten we twee uur rijden. Gelukkig zouden de uitzichten fantastisch mooi zijn. Helaas zagen we daar op de heenweg weinig van. Het regende zo hard, dat we niet veel meer zagen dan bewolking. De boefjes zagen er toch niet veel van: ze sliepen.
We parkeerden de auto bij de Grieghallen, het concertgebouw van Bergen. Dat was een prima plek, want we waren met een korte wandeling in het hart van de stad. Gelukkig regende het wel een klein beetje. In Bergen regent het namelijk 275 dagen per jaar, het zou dus wel erg vreemd zijn als wij daar geen deel van mochten uitmaken. Het is overigens een prachtige en gezellige stad. We troffen het enorm, want het Large Ship Festival was in volle gang. Er was van alles te doen voor jong en oud, maar opvallend waren vooral de prachtige boten, die in de haven lagen. Hierdoor was het wel onmogelijk om een foto te maken van de typische pakhuizen bij Bryggen. De pakhuizen zijn nu winkels geworden, waar prachtige designstukken worden verkocht. Samen met onze oudste boef gingen we op zoek naar mooie spullen, want sale in Noorwegen en Tax Free shoppen is zeker de moeite waard.Het Floibanen-treintje deden we ook net wat anders. We liepen tot de helft, waar we de kindjes lekker lieten genieten van het speeltuintje. Ze vonden het heerlijk. Het beloofde treintje werd niet gemist. Verder hebben we heerlijk gewinkeld, gewandeld en genoten van het prachtige weer. Jawel, die middag was het echt heerlijk zomerweer. Niet te warm, niet te koud. Ik durf het haast niet te zeggen, nu het in Nederland zo heet is.
De dag na het bezoek aan Bergen hadden we ook een heerlijke zomerse dag. We reden op ons gemak naar Vangsnes, waar we de veerboot naar Dragsvik hebben genomen. Deze tocht over het Sognefjord is geweldig. Dat was overigens de route er naartoe ook weer. Er was zo veel te zien, dat we zelfs een aantal keer zijn gestopt voor een foto. Daar hebben de boefjes niets van gemerkt. Die sliepen weer. Ze waren gelukkig wel wakker op het pontje.Na de aankomst zochten we een mooie plek om te lunchen op de weg naar Balestrand. Dat was immers onze bestemming vandaag. Daar wilden we een wandeling maken en daarna lekker zwemmen in het Sognefjord. Dat plan lukte helemaal. De meneer bij de Tourist Information liet ons een geschikte wandelroute zien. Er was veel bos, de route klopte, we konden onderweg water drinken uit de bronnen, de schapen lieten ons met rust en we vonden de weg terug. Een betere wandeling konden we niet maken na de spannende ervaring van enkele dagen geleden.Eenmaal terug in het dal zochten we een klein strandje waar onze kleine Pluis heerlijk kon dedderen. Haar grote broer en zus vermaakten zich ook heerlijk in het water. Wat een fijne, verkoelende duik was dat.


Een tikje moe, maar erg voldaan reden we terug naar ons vakantiehuisje. Daar moesten de volgende ochtend alle spullen worden ingepakt voor een nieuw avontuur. Er was echter nog een mysterie niet opgelost, namelijk het mysterie van het verdwenen tientje. Het zou zomaar de titel kunnen zijn van een kinderboek, maar onze boevenjongen zat er toch maar mooi mee in zijn maag. Van opa en oma had hij tien euro gekregen. Hij was er dolblij mee. Hij kon maar niet kiezen of hij er een Mario-knuffel of een Paw Patrolhond van zou willen kopen als souvenir. De eerste ochtend in het nieuwe huisje had hij zijn briefje weer uit zijn portemonnee gehaald met de vraag wat hij ervan moest kopen. Even later was het tientje verdwenen. De paniek was groot. Overal ging hij zoeken, zijn zussen schoten te hulp, wij zochten mee, maar nergens vonden we zijn geld. Grote zus wreef nog even flink wat zout in de toch al enorme wond, door te vertellen, dat opa en oma dit toch wel heel erg zouden vinden. Het hele huisje was uitgekamd, maar nergens vonden we wat we zochten. Vlak voor we het huisje helemaal leeg hadden (en de auto weer helemaal vol) keek ons manneke nog een keer onder de bank. En ja hoor, gelukkig was het daar met een bijzondere boog terecht gekomen. Ons mannetje straalde met zijn tientje alsof hij miljonair was geworden.


In het volgende verhaal gaan we naar ons laatste huisje. Opnieuw zijn we heel benieuwd welke verrassingen ons te wachten staan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten