zondag 29 juli 2018

Stockholm

Ons Zweden-avontuur ging van Västervik naar de hoofdstad van Zweden, Stockholm. We verbleven in een prachtig hotel, dat iets ten westen van de stad lag en er aan de buitenkant uitzag als een oud schoolgebouw. Eenmaal binnen zag het er keurig uit. We werden meteen heel vriendelijk te woord gestaan en naar onze kamer geholpen. We kregen een tip om het vlakbij gelegen paleis Drottningholm te gaan bekijken met onze boeven. Die tip hebben we maar meteen ter harte genomen. Het bleek inderdaad een fantastische plek, die niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. We hebben heerlijk rondgewandeld door het paleispark. We hadden niet eens de tijd om binnen te kijken in het paleis of het paleistheater. De fonteinen boden gelukkig af en toe wat verkoeling, want het zouden drie hele hete dagen worden. Na onze koninklijke wandeling aten we een heerlijke salade, die we zelf konden samenstellen in de gigantische supermarkt tegenover ons hotel.De tweede dag gingen we met de tram en de metro naar de stad. We moesten even de weg zoeken, maar eenmaal in de oude stad (Gamla Stan) werden we door twee aardige Amsterdamse mensen getipt om ook de veerboot te gebruiken. Dat deden we meteen en onze eerste halte was op het eiland Djurgarden, waar we het Vasamuseet invluchtten om even af te koelen. De boefjes waren erg onder de indruk van het enorme oorlogsschip, dat bijna 400 jaar geleden voor de kust van Stockholm was gezonken en dat inmiddels volledig gerestaureerd in dit museum te zien is.
Vervolgens gingen we naar het heerlijke Junibacken. Het is een soort Astrid Lindgrenmuseum (maar met ook andere Zweedse schrijvers), maar vooral een plek waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. In de verschillende kamers vermaakten de boefjes zich. Het treintochtje met verhalen (gelukkig in het Nederlands) deed ons denken aan de droomvlucht. De kleintjes vonden het soms wat spannend, vooral de rat met de dikke staart. We eindigden bij Villa Kakelbont, waar ze nog een keer helemaal los konden gaan. Er was nog een prachtig optreden van de Astrid Banda Band, een drietal muzikanten, die in het Zweeds ook onze kinderen aan het trommelen kregen.
We namen daarna de boot naar het centrum, waar we op zoek gingen naar een plek om te eten. We kozen voor een snelle hap, die we konden oppeuzelen bij de fonteinen van de Kungstradgarden. Wat een prachtig park is dat. Het werd nog even spannend, toen de duiven en meeuwen in de gaten kregen dat ook bij ons wat te halen viel.
De derde en laatste dag in de stad begonnen we in het fotomuseum. Het was een geweldig gebouw met geniale foto's. Het is echt een aanrader, ook voor de kinderen. Ze keken naar prachtige foto's en films van bedreigde dieren. Ook de andere verdiepingen vonden ze wel interessant.Het was weer vreselijk warm en we besloten toch maar naar Skansen te gaan. Dit openluchtmuseum met dierentuingedeelte was de moeite waard. De boefjes speelden ouderwetse spellen (ringgooien, zaklopen, steltlopen) en ze genoten van een klein stromend beekje. Ook de dieren vonden ze de moeite waard: uilen, beren, wolven. Gelukkig zagen we er uiteindelijk toch nog een eland. Want je kunt natuurlijk niet in Zweden zijn geweest zonder een eland te zien?Geen opmerkingen:

Een reactie posten