donderdag 30 december 2021

Jaaroverzicht 2021

Het was me wel weer een jaartje. Helaas is het virus nog niet voorbij en was ook dit jaar thuisonderwijs aan de orde. Helaas liet mijn gezondheid ook te wensen over. Het begon met een ziekenhuisopname vanwege een (ander) virus, het verlies van een dierbare vriendin en een oom, een positieve testuitslag met het hele gezin in quarantaine en tot slot een ingreep aan mijn schouder en de nasleep met de revalidatietherapeut. Gelukkig zijn er ook heel veel mooie momenten waar we op kunnen terugkijken. Zo begon ik januari samen met de boefjes (helaas zonder manlief, die online een open dag dag moest doen) in een fantastisch boshuis in Friesland. We wisten dit jaar nog drie mooie plekken te vinden. In de zomervakantie verbleven we in een boshuis in de Ardennen (daar waar de auto overleed, slik) en een glampingtent op de Veluwe. In de herfstvakantie bezochten we de geweldige stad Mechelen in België. We zouden er bijna in deze lockdown naar terug gaan. We hadden een geldige bruiloft van ons nichtje. Heel veel leuke afspraken met vrienden en familie, dat zeker naar veel meer smaakt in het jaar 2022!!

Dan nu het jaaroverzicht van onze lieve boefjes. Allereerst natuurlijk onze liefste oudste boef.


Gisteren postte ik al een verslag over haar bakkunsten van het afgelopen jaar. Ze deed daarnaast nog veel meer! Ze was door naar de volgende ronde van de nationale voorleeswedstrijd. Het ging helaas ook online, maar ze deed het geweldig. De winst ging echter naar een ander kind, maar ze glom (net als wij) van trots. 
Van haar lieve juf in groep 7 kreeg ze haar voorlopig advies. Tranen van geluk vloeide rijkelijk. Deze lieverd had de afgelopen jaren zo enorm hard gewerkt en geknokt om er ondanks de dyslexie alles uit te kunnen halen. Ze had dit advies dan ook niet durven dromen. Ook dit jaar heeft ze in groep 8 de meester een aardig poepie laten ruiken met tienen voor verschillende spreekbeurten en topotoetsen. Ze kan nu ook gemakkelijker omgaan met haar dyslexie en wat dit allemaal betekent bij dictees, spellingopdrachten en alle andere toetsen. Het hoort er nu eenmaal bij en ze weet nu dat het niet aan haar ligt. Toch blijft de lat voor haarzelf hoog liggen en dat herken ik wel. In de eerste maand van het nieuwe jaar zal ze zich verdiepen in de middelbare scholen, al weet ze voor 100% al zeker naar welke school ze wil. Vorige maand viel het besef dat veel dingen voor de laatste keer zullen zijn. Bij de Sinterklaasviering zei ze bijvoorbeeld, dat dit de laatste keer zou zijn, dat ze op deze manier surprise zou vieren in een klas. Er zullen de komende maanden vast nog meer van dit soort momenten volgen. 
Het hoogtepunt voor dochterlief was het uitje met drie vriendinnen zonder ouderbegeleiding naar de Efteling. Ze heeft hier enorm van genoten. Gelukkig kreeg ik van enkele ouders een appje, als de meiden gespot waren. In het jaar 2022 zal ze de overstap naar de middelbare school maken. Ik geniet nog even een paar maanden van de drie boefjes tegelijkertijd op één plek.


Ons lieve boevenvriendje is ook weer een jaartje ouder en dat hebben we gemerkt. Steeds vaker probeert hij stoer te doen met zijn vrienden en moeten zijn zussen het regelmatig ontgelden. Onder deze stoere houding zit gelukkig nog een heel klein, zorgzaam hartje. 
Hij is alleen nog maar te vinden met een bal buiten of een gamecontroler in zijn hand. Zijn absolute hoogtepunt van dit jaar was dan ook het bezoek aan het stadion van zijn favoriete voetbalclub. Hij keek zijn ogen uit en komt nog dagelijks terug op feitjes, die hij in het stadion en het bijbehorende museum heeft opgedaan. 
Wanneer ik naar de hoogtepunten van ons boevenvriendje van het afgelopen jaar vraag, zijn dit zijn antwoorden:
* Het bezoek aan het stadion.
* Opa en oma die ESPN op hun tv hebben en waar hij alle wedstrijden van PSV (en meer) kan zien.
* Luilakken en buiten voetballen.
* Fifa 22, die hij gekocht heeft van zijn eigen geld.
Laten er geen misverstanden over zijn. Voetbal staat bij alles bovenaan.


Tot slot onze Pluis. Zoals jullie op de eerste foto in de collage zien, ben ik niet de enige geweest die het ziekenhuis dit jaar een paar keer van binnen zag. Pluis kreeg begin dit jaar na verschillende gehoortesten haar buisjes. De lieverd gaf geen kik en ze vond het eigenlijk allemaal best interessant. Nadat ze van de uitslaapkamer kwam, vond ze alle aandacht en onbeperkte ijsjes geweldig. Ze zou er zo weer naar terug willen. Later in het jaar volgden er weer onderzoeken, omdat het gehoor nog niet altijd opperbest blijkt te zijn. Ze ging zelfs door naar het audiotorium voor onderzoeken in een geluidsdichte cabine. Ook dit vond de dame allemaal best grappig om mee te maken. Het gehoor zit nu voor de dienstdoende KNO-arts op het  randje, net voldoende. Buisjes zouden opnieuw een optie kunnen zijn. We hebben uiteindelijk samen besloten om het voor nu even zo te laten. Wanneer we merken dat het gehoor weer minder wordt of dit uit testen blijkt, zullen er opnieuw buisjes geplaatst worden. Op school kreeg ze een mooie nieuwe plek met het 'goede' oor gericht naar de juf. We wachten het komende jaar weer af.
Na tweemaal een lockdown was eindelijk het grote moment daar. Dankzij een oplettende zwemjuf, mocht ze twee badjes versnellen en haalde ze haar zwemdiploma A. Ze mocht dit jaar kiezen welke sport ze wil beoefenen na het behalen van haar zwemdiploma. Aangezien dit even op zich liet wachten door de gesloten zwembaden, mocht ze al wat eerder beginnen. Pluis koos voetbal uit en ze doet voor haar oudere broer echt niet onder. Ook begon ze met gitaarles, al was de gitaar nog een maatje te groot voor haar. Nu Rock 'n Rollt ze graag op haar ukelele. 
Het afgelopen jaar heb ik een gewillig slachtoffer gevonden voor mijn fotografiefratsen. Pluis vindt niets te gek en heeft de grootste lol, wanneer we het huis hiervoor verbouwen en alles uit de kast halen. 
Haar optreden bij de online kerstviering op papa's schooltje was ook heel stoer. Ze zong het lied Droomland samen met een juf. 
De hoogtepunten volgens Fien van het afgelopen jaar:
* Popcorn in de buitenhaard laten knallen
* Gourmetten met Kerstmis
* Diner met haar beste vriendinnetje
* Cadeautjes uitpakken op mijn verjaardag en met Sinterklaas.

Haha, de meeste hoogtepunten volgens onze kleinste boef hebben vooral met eten te maken.

Het afgelopen jaar hebben we ook nog een gekoesterde wens in vervulling laten gaan. Aangezien we ons vooral in en rond huis moesten vermaken, besloten we de tuin aan te gaan pakken. De moestuin werd uitgegraven en er werd een overkapping gebouwd. Tijdens onze quarantaine konden we ons vermaken met 11 kuub zand, dat van de oprit naar de overkapping gereden moest worden. Ook de boefjes hielpen mee. We kozen prachtige tegels uit en in de zomer kon dan ook het eerste feestje hier gevierd worden. Ook kon de buitenhaard al aan en werd er popcorn gepoft en marshmallows geroosterd. We kijken nu alweer uit naar het voorjaar, wanneer we er weer kunnen zitten.








Nu was dit niet het enige project. Het afgelopen jaar heb ik ook weer een aantal handwerkprojecten afgerond. Ik laat deze in een nieuwe post zien. Ik leg morgen nog de laatste hand aan een handwerkproject voor zoonlief, dan heb ik hem nog net in 2021 afgerond. Ik zal ook antwoord geven op de vraag, waarom ik niets voor de verkoop maak en ik voorlopig toch in het onderwijs zal blijven ;) 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten